dissabte, 1 de març del 2008

Vall de Benasc

L’altre dia, a l’aula, va sortir el tema de la varietat lingüística emprada per les persones originàries de la Vall de Benasc. Un company de classe, que té aquesta varietat lingüística com a materna, ens en va fer una breu demostració. Davant l’expectació generada i l’interès lingüístic que sens dubte té aquesta varietat, he cregut convenient oferir-vos-en més informació.

El benasquès (patuès) és una varietat parlada a la Vall de Benasc, a la Ribagorça aragonesa, per entre 1.000 i 2.500 persones. El Benasquès és considerat per alguns com un dialecte del català de transició amb l’aragonès (i fins i tot amb el gascó), tanmateix per les seues peculiaritats i diferències amb el català hi ha opinions diferents, i no està tan clara la seua adscripció ni al català ni a l’aragonès.

Us proposo la lectura de l’article sobre el benasquès que hi ha a la Viquipèdia, on trobareu informació sobre aspectes fonològics, morfològics i sintàctics, i així el proper dia els podrem comentar a l’aula.

Viquipèdia

Pel que fa la lèxic, us deixo un enllaç a un dicsionari de patués.

Altres pàgines amb informació:

Gran Enciclopèdia Catalana

Gran Enciclopedia Aragonesa

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ramon, Visca el "benasqués"!!!. L'existència i pervivència d'aquesta parla, vol dir molt de la forta personalitat de la gent de la Vall de Benasc. Al llegir les paraules: "un pllat, pllà, pllé de pebre està", m'ha recordat la parla de la gent de Fraga. També la paraula que diem al Segrià: "dingú"(nadie, en castellà)em recorda la vostra: "digú".

Anònim ha dit...

He xafardejat una mica les paraules del diccionari de "patuès",m'agradaria escolta una conversa,penso que a banda de ser bonica pel seu accent,deu de ser força interessant pel sol fet de intentar esbrinar lo que diuen perquè estic segura que no entendria massa cosa.¡¡¡Anim Ramon t'esperem !!!

Anònim ha dit...

Aqui teniu alguna reflexió sobre el benasqués i un enllaç a un video emés a Aragón Televisión sobre l'aragonés. Al reportatge es pot sentir parlar benasqués entre altras modalitats de l'aragonés.
http://purnasenozierzo.blogia.com/2008/030702-usted-pregunta-a-purnas.-purnas-responde.-3-tanda.php